ECI 4000: roterende encoders zonder eigen lagering

De serie impulsgevers ECI 4000 van HEIDENHAIN zijn modulaire systemen zonder een eigen lagering en met een holle as van 90 mm. Bijzonder geschikt voor toepassingen door fabrikanten in de aandrijf- en automatiseringstechniek, in torque motoren en in productiemachines.

Van belang: montage en de afstelling van de aftasteenheid
Naast systeemnauwkeurigheid hebben de montage en de afstelling van de aftasteenheid een belangrijk aandeel in de te bereiken nauwkeurigheid van encoders zonder eigen lagering. Vooral belangrijk zijn de mate van excentriciteit en de radiale speling van de lagers van de te meten as.

                                                                       Minder componenten, meer prestaties
Met minder componenten realiseren roterende encoders betere prestaties en een gegarandeerde slijtagevrije werking. Bovendien leveren de roterende encoders ECI 4000 meer dynamische controle, betrouwbaarheid en functionaliteit. Uitermate geschikt voor nieuwe toepassingen voor inductieve roterende encoders. Denk aan zeer dynamische motoren, aandrijfmodules en machine-componenten waarvoor een overeenkomstige holle as in de encoder nodig is. De singleturn versie van de ECI 4000 garandeert een resolutie van 20 bits.

Extreem positief effect door allround scannen
De nieuwe inductieve roterende encoders bestaan uit een scaneenheid en de schaaltrommel. Met een totale hoogte van slechts 20 mm borgen ze uitstekende eigenschappen. Het toegepaste principe is all-round scannen. Dit scanprincipe levert een extreem positief effect op de montagetoleranties en de nauwkeurigheid van de positionering.

Uitgerust met de digitale EnDat 2.2-interface
De inductieve roterende encoders ECI 4000 zijn uitgerust met de digitale EnDat 2.2-interface. Naast de ruisvrije overdracht ondersteunt de EnDat 2.2-interface ook andere encoderspecifieke functies. Zoals de gegevensoverdracht van de ene temperatuursensor in de encoder naar de andere daar buiten. Evenals de toewijzing van gestandaardiseerde evaluatienummers voor signaaldiagnostiek.

SIL 2 en SIL 3
De inductieve roterende encoders ECI 4000 voldoen aan de eisen voor certificering conform SIL 2 in relatie tot EN 61508. Door het toepassen van aanvullende maatregelen in de elektronica is het veiligheidsniveau van de EnDat 2.2-interface te verhogen naar SIL 3.

Voordelen in vogelvlucht:

  • Voorzien van aftastkop en trommel met verdeling.
  • Inductieve encoder als positiemeetsysteem in motion control.
  • Robuust inductief aftastsysteem.
  • Modulair systeem zonder eigen lagering en met holle as (90/180mm).
  • Specifiek ontworpen als motor-feedback systeem.

Benieuwd? Meer weten? Neem gerust contact op met HEIDENHAIN via 0318 581 800 of infoheidenhainnl.