Jan Scholten, Manager Engineering and Technical Services NLR: Tijdens de DEMOWEEK van 28 t/m 31 maart 2017 laat HEIDENHAIN een bijzonder model zien van een Fokker 100 van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). NLR heeft deze gerealiseerd op een 5-assige freesbank met behulp van de besturingen van HEIDENHAIN. “De integrale en praktische diensten vanuit NLR maken hét verschil in de aerospace” TNC-GEBRUIK.
NLR is een toonaangevend, mondiaal opererend onderzoekscentrum voor de lucht- en ruimtevaart. Met zijn multidisciplinaire expertise en ongeëvenaarde onderzoeksfaciliteiten, levert NLR innovatieve, integrale oplossingen voor complexe uitdagingen in de aerospace sector. De werkzaamheden van NLR beslaan het volledige spectrum van Research, Development, Test & Evaluation (RDT&E). Opdrachtgevers kunnen terecht bij NLR voor validatie, verificatie, kwalificatie, simulatie en evaluatie. Zo overbrugt NLR de kloof tussen onderzoek en toepassing in de praktijk.
NLR werkt zowel voor overheid als industrie in binnen- en buitenland vanuit drie vestigingen: Amsterdam, Marknesse en Schiphol-Oost. Het centrum is opgericht in 1919 en heeft 650 betrokken medewerkers.
Veelzijdig actief NLR’s cutting edge technology vindt zijn weg naar succesvolle luchten ruimtevaartprogramma’s van OEM’s zoals Airbus, Embraer en Pilatus. NLR draagt bij aan programma’s zoals ESA’s IXV re-entry voertuig, aero space projecten en Europese programma’s als SESAR en Clean Sky 2. Jan Scholten: “De confidentialiteit in onze sector is van cruciaal belang vanwege alle commerciële belangen van opdracht gevers.”
Praktisch, innovatief en integraal Jan Scholten is bij NLR werkzaam als Manager Engineering and Technical Services NLR: “NLR maakt het verschil met vooral praktische, innovatieve en ook integrale oplossingen voor de aerospace. Het integrale maken we waar door bij NLR heel veel technische disciplines in huis te hebben.
Die combineren we zodat de klant een totaaloplossing krijgt. Dus én werktuigbouwkunde én elektronica én composiettechnologie én alle expertise over hoe je een vliegtuig bestuurt en hoe je omgaat met het luchtruim. Kortom, alles wat met aerospace te maken heeft, vind je verenigd in NLR. Elders zul je die combinatie niet snel aantreffen.” Universiteiten doen fundamenteel onderzoek, vervolgens pakken bedrijven hierop gebaseerd het laatste stukje ontwikkeling op. Jan: “In het gat tussen de universiteit en de eigen doorontwikkeling bij een bedrijf voelt NLR zich erg thuis.”
Windtunnelmodellen NLR koestert een al jaren durende relatie met HEIDENHAIN. Jan: “Eén van onze activiteiten is het maken van windtunnelmodellen van nieuwe vliegtuigen. Zo’n model maken wij zelf en bestaat volledig uit dubbelgekromde oppervlakken. Deze oppervlakken met in twee richtingen een kromming, maken we veelal door delen simultaan te frezen op 5-assige freesbanken. Een groot deel van onze freesbanken is al sinds jaar en dag uitgerust met de besturing van HEIDENHAIN.
Waarom wij voor dit merk kiezen? We hebben verschillende machines die alle soorten onderdelen van zo’n windtunnelmodel moeten kunnen maken, van klein tot groot. Ons machinepark kan alle onderdelen produceren van circa 3 meter lengte tot superklein. Dus zijn onze machines afgestemd op die hoeveelheid uiteenlopende producten, en de HEIDENHAIN besturingen werken in dit proces zeer precies. Maar er is ook een efficiencyvoordeel. Want de besturing van HEIDENHAIN maakt het mogelijk onze operators te wisselen van de ene naar de andere machine, zonder dat hij moet overschakelen op een andere besturing. Dat werkt efficiënt.”
Bijzondere bijdrage aan DEMOWEEK Zoals gezegd, geeft NLR ook acte de présence tijdens de aanstaande DEMOWEEK van 28 t/m 31 maart 2017. Jan: “Voor deze gelegenheid lenen wij aan HEIDENHAIN een model uit van de Fokker 100. Een ouder, maar echt representatief windtunnelmodel dat we aan de buitenwereld mogen laten zien. Zo’n model maken wij in feite om het ontwerp van de vliegtuigbouwer te verifiëren.
De nauwkeurigheid bij zo’n model is cruciaal, want als dáár op kleine schaal al afwijkingen in zitten, dan zullen de testresultaten het uiteindelijke model op ware grootte helemaal negatief gaan beïnvloeden. Dus de nauwkeurigheid die nodig is bij het frezen van een model is extreem. Je hebt het dan over onderdelen gemaakt van RVS. De nauwkeurigheid die bijvoorbeeld vereist is bij het frezen van de vleugels van dit model zit overal binnen 0,05 millimeter. Deze profielnauwkeurigheid is bij ons de normaalste gang van zaken. En met onze 5-assige simultaan freesbanken met HEIDENHAIN-besturing lukt ons dat!”
Klein, kleiner, kleinst… Jan: “Een windtunnelmodel van een vliegtuig heeft bewegende delen zoals kleppen aan vleugels en ook staartvlakken die in een bepaalde hoek getest moeten kunnen worden. De verandering van de standen sturen wij tijdens het testen aan met remote-control motoren. Die hoek willen we zeer nauwkeurig kunnen instellen. Daarvoor gebruiken we hele kleine lineaire of hoekencoders van HEIDENHAIN, die passen we toe in onze windtunnelmodellen. Daarbij zijn we altijd op zoek naar hoe het allemaal nóg kleiner kan om in te passen in onze windtunnelmodellen. In die zoektocht vinden HEIDENHAIN en NLR elkaar steeds vaker.”
back