Meetsystemen voor de medische techniek

Medisch-technische systemen en installaties moeten comfort voor de patiënt en toepassingszekerheid bieden, bij de fabricage ervan staan bovendien een uitgebreide documentatieverplichting en natuurlijk de kosten centraal. Vertrouw daarom in uw producten op roterende encoders, lineaire encoders, hoekmeetsystemen of sleepringen van HEIDENHAIN, AMO, LTN, NUMERIK JENA, RENCO en RSF. Dan voorziet u uw uiterst gespecialiseerde oplossingen voor diagnostiek, therapie of laboratorium en voor praktijkruimtes en ziekenhuizen van een uiterst nauwkeurige, betrouwbare en duurzame meettechniek.

Beeldvormende diagnostiek

Voor medische diagnostiek wordt vaak gebruik gemaakt van beeldvormende procedures om een niet-invasieve blik in het lichaam te werpen, zoals röntgenbeeldvorming, computertomografie (CT) en magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). De bron, de detector en de patiënt moeten allemaal exact worden gepositioneerd om een gedetailleerd beeld te verkrijgen en de blootstelling van de patiënt aan straling tot een minimum te beperken.

Beeldvormende diagnostiek wordt ook gebruikt bij de industriële inspectie van veiligheidskritische, met hoge belasting vervaardigde onderdelen. Lineaire encoders, hoekmeetsystemen en hoekmeetmodules zorgen ook in deze systemen voor een nauwkeurige positionering.

Naar industriële CT’s

Meettechniek voor medische behandeling

Voor medische behandelingen wordt een grote verscheidenheid aan apparatuur gebruikt. Dit varieert van bestralingstherapie in oncologie of laserbehandelingen in de oogheelkunde tot apparatuur voor dialyse of beademing en fysiotherapeutische apparatuur bij orthopedische revalidatie. De ene keer komt het aan op een exacte positionering, bij andere toepassingen staat de zeer gelijkmatige beweging van de aandrijvingen op de voorgrond. De meetsystemen van HEIDENHAIN, AMO, NUMERIK JENA en RENCO bieden hiervoor zeer compacte oplossingen.

Uitrusting voor operatiekamer en behandelruimte

Niet alleen de uitrusting van operatiekamers in klinieken, maar ook van de behandelkamers van artsen in privépraktijken wordt steeds technischer en verder geautomatiseerd. Zo worden operatietafels en patiëntenbanken motorisch verplaatst om het comfort van de patiënten te verhogen en de fysieke belasting van het verplegend personeel te verlichten. Dit vereist veilige meetapparatuur voor de positiemeting. Maar ook bij zwenkarmen voor operatiekamerverlichting, zwenkbare houders voor instrumenten of soortgelijke apparaten moet ten minste de stroomvoorziening, en in toenemende mate ook de datatransmissie van camera's of geïntegreerde computers, op betrouwbare wijze zijn gewaarborgd, b.v. door middel van sleepringen.

Veilig: HEIDENHAIN encoders

Het comfort en de veiligheid van de patiënt tijdens het verplaasen zijn het allerbelangrijkste voor gemotoriseerde patiëntenbanken. HEIDENHAIN-encoders van bijv. de serie ROQ 400 zijn daarvoor de eerste keuze.

Ruimtebesparend: encoders van RENCO

De RENCO-encoders zijn dankzij de geïntegreerde montagehulp en de elektronische afstelling snel klaar voor gebruik. De R35iL is bovendien een van de slankste encoders op de markt.

Altijd in contact: sleepringen van LTN

Voor een optimaal zicht zijn de lampen en endoscopen rondom beweegbaar. Sleepringen nemen de constante voeding en gegevensoverdracht met een hoge resolutie over op vrij draaiende gewrichten.

Laboratorium en analyse

Uiterst efficiënte laboratoriumtechnologie en analysetechnieken vormen de basis van een hoogontwikkeld gezondheidszorgstelsel. Van bloedtests, die miljoenen keren per dag worden uitgevoerd, tot complexe sequencing van genen - de verwerking van de monsters en de analyses zelf worden uitgevoerd via sterk geautomatiseerde processen met de juiste laboratoriumapparatuur. In automatische pipetteermachines, bloedanalysatoren en soortgelijke systemen of bij hoog-content screening bij gen-analyse is maximale nauwkeurigheid van essentieel belang. Bij het hanteren van vloeistoffen moeten bijvoorbeeld steeds kleinere monsterhoeveelheden nauwkeurig en zonder verlies in steeds kleinere ruimten worden verplaatst en geplaatst om te voldoen aan de toenemende vraag naar analyse en om bijzonder zuinig en voorzichtig om te gaan met monsters en reagentia, terwijl tegelijkertijd vooral verontreiniging van monsters en vervalsing van resultaten moet worden voorkomen.

Robotica toepassingen in de medische techniek

De roboticapplicaties zijn vooral in de chirurgie, orthopedie en neurologie in opkomst. Enerzijds gaat het hierbij om chirurgische ingrepen, waarbij deze disciplines baat hebben bij de grote nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van de werkstappen en processen. Zo worden robots vooral ingezet bij operaties op bijzonder moeilijk toegankelijke plaatsen en kunnen conventionele technieken worden vervangen door minimaal-invasieve technieken. Bovendien bieden operatierobots de mogelijkheid om op afstand te behandelen. Anderzijds wordt de robotica ook bij de revalidatie steeds vaker gebruikt. Hieronder vallen robotondersteunde fysiotherapieën en ontwikkelingen op het gebied van exoskeletten die mensen met een beperkte mobiliteit kunnen helpen weer zelfstandig mobiel te worden.

Het perfecte meetsysteem voor uw robottoepassing niet gevonden? Ontdek bij de industriële robotica de juiste oplossing.

Naar industriële robotica