Robotica

Robots zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse arbeidsleven. Als snelle en onvermoeibare helpers ontlasten zij de mensen in de productie en de logistiek bij monotoon en zware werkzaamheden zoals geautomatiseerde montageprocessen, het goederentransport of het heffen van lasten. Robots veroveren echter ook steeds veeleisendere werkgebieden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor grote onderdelen, zoals vliegtuigrompen, voor zeer nauwkeurige bewerkingen. Of ze bewegen zich als cobot bij de directe samenwerking tussen mens en robot. Voor alle robotica-toepassingen vindt u bij HEIDENHAIN, AMO, NUMERIK JENA, RENCO en RSF de geschikte meetsystemen.

Ontdek onze highlights voor de robotica

Zeer nauwkeurige en veilige bewegingen bij Advanced Robotics

Bij precisiebewerkingen en bij cobots voor de samenwerking tussen mens en robot zijn zeer nauwkeurige en veilige bewegingen het allerbelangrijkst.

Dynamische en betrouwbare bewegingen in klassieke robotica

Als het op kosten, bouwgrootte en kwaliteit aankomt: onze oplossingen voor de klassieke aandrijfregeling voor robots.

Robots lineair en exact naar hun werkpositie verplaatsen

In veel toepassingen moet de robot zelf naar de volgende gebruikslocatie gaan, bijv. langs een productielijn.

Oplossingen voor speciale robottoepassingen bij medische diagnose, therapie en laboratoriumtechniek vindt u bij medische techniek.

Over de sector medische techniek

Dual Encoder en Secondary Encoder – nauwkeuriger bewegen bij Advanced Robotics

Motorfeedback en positiemeting in één

De Dual Encoder KCI 120 Dplus biedt twee functies in één roterende encoder: motorfeedback en positiemeting na de overbrenging. Zo maakt de KCI 120 Dplus de compensatie mogelijk van ontwerpgerelateerde onnauwkeurigheden bij dynamische robots, bijv. van de elasticiteit van gewrichten, nulpositiefouten, omkeerspeling en effecten uit de bewerking. De puur seriële interface EnDat 2.2 met Functional Safety maakt het gebruik in toepassingen zoals samenwerking tussen mens en robot mogelijk.

Secondary Encoder: extra nauwkeurigheid

Een aanzienlijke verbetering van de absolute positienauwkeurigheid van uw robots bereikt u ook door het gebruik van extra, uiterst nauwkeurige hoekmeetsystemen op elke robotas. Secondary Encoders, die achter de transmissie zijn gemonteerd, registreren de werkelijke positie van elk robotscharnier. Hiervoor zijn modulaire oplossingen beschikbaar, zoals de HEIDENHAIN ECA 4000 met optische aftasting, het hoekmeetsysteem AMO WMRA of hoekmeetsystemen van RSF. Ze zijn geschikt voor grote asdiameters en moeilijke inbouwsituaties, dus zijn het ideale Secondary Encoders.

Betrouwbare roterende encoders voor de klassieke aandrijfregeling

KCI 1300 en KBI 1300 voor compacte robotmotoren

Met de roterende encoders van het type KCI 1300 resp. KBI 1300 beschikt u over inductieve meetsystemen die bijzonder klein en licht zijn. Ze zijn daardoor uiterst geschikt voor gebruik in compacte servomotoren bij robots. Het inductieve tastprincipe maakt deze betrouwbare robotimpulsgevers ongevoelig voor verontreinigingen en magneetvelden. De beschikbare diagnosegegevens kunt u gebruiken voor condition monitoring, inclusief motorbewaking met een externe temperatuursensor. Omdat de roterende encoders slechts bestaan uit één aftasteenheid en slechts één verdelingsschijf voor het vastschroeven of alternatief één verdelingsschijf met naaf voor het aandrukken op een motoras, kunt u de KCI 1300 resp. KBI 1300 zeer eenvoudig met royale toleranties monteren.

De nieuwe RENCO-generatie: gewoon betrouwbaar

De nieuwe generatie incrementele RENCO roterende encoders R35i en R35iL is met een resolutie van maximaal 40.000 meetstappen per omwenteling bijzonder geschikt als motorfeedbacksysteem voor stappen- en BLDC-motoren in robottoepassingen, bijv. bij aandrijvingen van transportvoertuigen zonder bestuurder (AGV). Voor zeer nauwe inbouwsituaties biedt de R35iL een bouwhoogte van slechts 8,6 mm. Hierdoor is het een van de slankste roterende encoders op de markt. Profiteer van de voordelen:

  • Eenvoudige en snelle montage dankzij de geïntegreerde montagehulp
  • Elektronische afstelling van de motorcommutatiesignalen met een druk op de knop
  • Veilige en betrouwbare werking door bewakings- en diagnosefuncties die de incrementele roterende encoders zo voor het eerst bieden 
  • Exacte registratie van de rotorpositie van BLDC-motoren en zeer nauwkeurige instelling van de spoorvolgorde UVW voor de elektronische motorcommutatie voor motoren met max. 32 motorpoolparen

Ultrakleine lineaire encoders voor de gripper

Lengtes meten in krappe inbouwsituaties

Met LIKselect biedt NUMERIK JENA een open lineaire encoder die speciaal is bedoeld voor inbouwsituaties met beperkte ruimte en tegelijkertijd hoge nauwkeurigheidseisen. LIKselect maakt bovendien een zeer individuele, klantspecifieke uitvoering mogelijk. Daarmee zijn meetsystemen uit de bouwdoos LIKselect met name geschikt voor toepassingen in grippers van robots.

Robots uiterst nauwkeurig lineair verplaatsen

Lineaire encodersvoor lange afstanden

Bij de montage en bewerking van extreem grote of lange componenten in de voertuigbouw, de lucht- en ruimtevaartindustrie of de energietechniek werken industriële robots niet alleen op een vaste positie. Om alle bewerkingsposities op een vliegtuigromp of grote composietvezelcomponenten te bereiken, kunnen ze op lineaire assen langs de componenten worden verplaatst. De positiemeting met een lineaire encoder compenseert daarbij thermische fouten en andere invloeden van het aandrijfmechanisme, dat een conventionele positiebepaling aan de hand van de spoed van de kogelschroefaandrijving en de hoekpositie van de motorencoder niet kan registreren. Voor deze uiterst nauwkeurige positionering van de robots via de lineaire aandrijvingen zijn gesloten HEIDENHAIN lineaire encoders voor meetlengtes tot 30 m, modulaire bandoplossingen van AMO voor willekeurige meetlengtes of klantspecifieke lineaire encoders van RSF beschikbaar.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende aspecten van de robotica

Applicatie note over robotica

Meer informatie over de Secondary Encoder-oplossingen en lineaire meetsystemen van HEIDENHAIN en AMO.
Naar de downloadpagina

Applicatie note over connectiviteit

Maak gebruik van het grote aantal interfaces van onze meetsystemen om uw aandrijfoplossingen te standaardiseren.
Naar de downloadpagina

De EnDat-interface

Gebruik de EnDat-interfacetechnologie en zorg ervoor dat u klaar bent voor de digitalisering van de toekomst.
Naar de EnDat-website

Overige interfaces en signalen

Interfaces waarborgen een veilige uitwisseling van informatie tussen meetsystemen en volgelektronica.
Naar de downloadpagina