Lifttechniek

Een lift moet veilig en comfortabel zijn. Encoders HEIDENHAIN, AMO en RENCO maken dit mogelijk. Geinstalleerd op de aandrijving, de remmen, de schachtkopiëring en de deuren zorgen ze er voor dat de liftcabine soepel start, op precies de juiste hoogte stopt en zonder schokken weer start, dat de deuren snel open en dicht gaan en dat te allen tijde aan de hoogste veiligheidsnormen wordt voldaan. Ze leveren alle gegevens voor het monitoren van de werking van de liften.

Aandrijfregeling

Robuust, betrouwbaar, hoge resolutie – vooral deze eigenschappen maken de HEIDENHAIN-roterende encoders tot beproefde en betrouwbare oplossingen bij de aandrijfregeling van klassieke kabelliften. Op deze manier voldoen zij aan de toenemende eisen van liftfabrikanten, t.w.:

 • Hoge snelheden
 • Grote transporthoogten
 • Compacte uitvoering
 • Lage bedrijfskosten
 • Veel elektrische interfaces met volgelektronica

Kabelliften hebben geen microschakelaars meer nodig voor rembewaking.

Liften van de toekomst verplaatsen zich horizontaal zonder kabel.

Meer informatie over KCI 419 Dplus en LINA 200

Schachtkopiëring

Om tijdig schokvrij te af te remmen en de liftcabine exact te positioneren, moet de positie ervan in de schacht exact worden bepaald en exact aan de besturing worden doorgegeven. Met absolute roterende encoders van HEIDENHAIN is een digitale schachtkopie met duidelijke voordelen mogelijk:

 • De absolute positie van de cabine is altijd beschikbaar – ook na stroomuitval
 • De cabine kan door de permanent beschikbare, positieafhankelijke werkelijke waarden direct naar de eindpositie gaan

EQN 400

Voor bijzonder hoge asbelastingen tot 150 N axiaal en 350 N radiaal is de EQN 400 in combinatie met een lagerstoel leverbaar. Hierdoor worden de optredende krachten losgekoppeld van het lager van de roterende encoder en wordt overbelasting voorkomen.

Deuraandrijving

Het snelle en uiterst nauwkeurige openen en sluiten van de liftdeuren zorgt voor kortere wachttijden en daarmee een hogere efficientie. Bepalend hiervoor is een dynamische en nauwkeurige positiemeting. De HEIDENHAIN roterende encoders voor deuraandrijvingen bieden de vereiste toerental- en positieterugmelding in zeer compacte afmetingen: De buitendiameter van alle apparaten is minder dan 40 mm.

Eenvoudige implementatie met EnDat

EnDat is de ideale interface voor digitale aandrijfsystemen en positieregelkringen die gebruik maken van positieterugkoppeling met een encoder. Met name het puur seriële ontwerp van de interface biedt talloze voordelen die van grote waarde zijn voor toepassingen in de liftindustrie. Zuiver seriële gegevensoverdracht via EnDat is:

 • Universeel
 • Krachtig
 • Communicatief
 • Diagnostisch
 • Veilig

Implementatie wordt eenvoudiger met de EnDat Master, of in de liftindustrie, de EnDat Master Mini. Deze is speciaal ontworpen voor een snelle en kosteneffectieve implementatie en verzorgt de communicatie tussen de puur seriële EnDat-encoder en de applicatie op een hoger niveau. Zie voor meer informatie de Implementatiegids.