Aandrijftechniek

Gereedschapsmachine, automatiseringsoplossing, lift, productie printer en nog veel meer toepassingen – krachtige aandrijvingen en op de toepassing afgestemde meetsystemen voor de regeling hiervan zorgen voor de gewenste beweging en dynamiek. HEIDENHAIN en ETEL leveren daarvoor motoren en complexe bewegingssystemen, bijv. voor uiterst nauwkeurige toepassingen in de halfgeleider- en elektronica-industrie. Voor fabrikanten van machines en installaties is een uitgebreid programma met op maat gemaakte meetsystemen voor de meest uiteenlopende aandrijvingen, toepassingen en eisen beschikbaar bij HEIDENHAIN, AMO, RSF en RENCO.

Meetsystemen voor servomotoren

Voor de regeling van servomotoren kan bij HEIDENHAIN een breed scala aan encoders en hoekmeetsystemen worden gekozen. Daarmee kunt u vrijwel alle positionerings- en regeltaken uitvoeren, ongeacht

  • welke mechanische voorwaarden voor uw toepassing gelden
  • welke interfacetechnologie u gebruikt
  • welke nauwkeurigheidseisen u stelt
  • welk veiligheidsniveau u wilt bereiken

Deze encoders kunnen worden aangesloten met algemeen verkrijgbare kabels en connectoren, maar ook met onze innovatieve eenkabeloplossingen HMC 6 voor de EnDat 2-interface en HMC 2 voor de toekomstgerichte EnDat 3-interfacetechnologie.

Meetsystemen voor lineaire motoren

Lineaire motoren bieden talrijke voordelen: ze werken zeer dynamisch, betrouwbaar en duurzaam. De positiemeting wordt uitgevoerd door lineaire encoder die dezelfde eigenschappen bieden.
Gesloten lineaire encoders zijn vanwege hun bescherming tegen stof, spanen en koelsmeermiddel bijzonder geschikt voor gereedschapsmachines.
Open lineaire encoders zijn vooral voor gebruik op directe aandrijvingen in meetinstallaties beschikbaar. Modulaire oplossingen bieden een vrijwel onbeperkte flexibiliteit voor de montage in de meest uiteenlopende toepassingen.

Meetsystemen voor stappen- en BLDC-motoren

De nieuwe generatie RENCO-encoders is met een resolutie tot 40.000 meetstappen per omwenteling bijzonder geschikt als motorfeedbacksysteem voor stappenmotoren in closed-loop-bedrijf en BLDC-motoren. Hun sterke punten zijn:

  • Eenvoudige en snelle montage dankzij de geïntegreerde montagehulp
  • Elektronische afstelling van de motorcommutatiesignalen met één druk op de knop
  • Veilige en betrouwbare werking door bewakings- en diagnosefuncties
  • Exacte detectie van de rotorpositie van BLDC-motoren
  • Zeer nauwkeurige instelling van de spoorvolgorde UVW voor de elektronische motorcommutatie bij motoren met max. 32 motorpoolparen

Voor zeer krappe inbouwsituaties biedt de RENCO R35iL een bouwhoogte van slechts 8,6 mm. Dit maakt hem tot een van de slankste roterende encoders die momenteel op de markt worden aangeboden.

Aandrijfoplossingen van HEIDENHAIN en ETEL