Vakartikelen en persberichten voor journalisten en redacteuren

HEIDENHAIN ontwikkelt, produceert en verkoopt componenten voor de kernsectoren gereedschapsmachines, elektronica-industrie en automatisering. Daarnaast leveren wij ook voor andere productgebieden en sectoren uitgebreide informatie aan de pers.

Neem direct contact met ons op voor individuele vragen of neem contact op met onze persdistributeur: marketing@heidenhain.be

Intelligente oplossingen voor veeleisende toepassingen: meetsystemen voor elke aandrijving op de virtuele beurs van HEIDENHAIN voor de automatisering

Nieuwe oplossingen voor robotica, medische techniek of lifttechniek, maar natuurlijk ook voor andere branches, presenteren HEIDENHAIN en de merken AMO, ETEL, NUMERIK JENA, RENCO en RSF op een virtuele beurs met de nadruk op automatisering. Daartoe behoren zeer compacte meetsystemen en meetsystemen met extra functies, die met name bij krappe inbouwsituaties veel voordelen bieden.

HEIDENHAIN KCI 120 Dplus: nieuwe mogelijkheden voor Advanced Robotics

De Dual Encoder HEIDENHAIN KCI 120 Dplus verbindt motorfeedback en positiemeting in een roterende encoder en compenseert zo onnauwkeurigheden die door de constructie ontstaan bij zeer beweegbare en dynamische robots. Voor zijn dubbele functionaliteit heeft hij een centrale tastkop en twee afzonderlijke gradenbogen. Daardoor biedt hij compacte afmetingen en is zeer eenvoudig te integreren. De tweede generatie van de KCI 120 Dplus, voorgesteld op de virtuele beurs voor automatisering dit jaar, is opnieuw geoptimaliseerd wat afmetingen betreft. Met dezelfde functionaliteit konden de afmetingen verder worden gereduceerd en kon tegelijkertijd de diameter voor de holle as worden vergroot. Beide varianten van de KCI 120 Dplus breiden het toepassingsspectrum voor robots uit naar uiterst nauwkeurige bewerkingstaken. De puur seriële interface EnDat 2.2 met Functional Safety maakt bovendien het gebruik in veilige toepassingen mogelijk, zoals cobots voor de samenwerking tussen mens en robot.

 

HEIDENHAIN KCI/KBI 1300 en KCI/KBI 100: compact en licht voor kleine servomotoren

De inductieve roterende encoders KCI 1300 (singleturn) en KBI 1300 (multiturn) heeft HEIDENHAIN speciaal voor compacte motoren in robots en andere toepassingen ontwikkeld. Ze bestaan uit een tastkop en slechts één gradenboog voor het opschroeven of alternatief een gradenboog met naaf voor het oppersen op een motoras. Daarvoor beschikken ze over een holle as met een diameter van 25 mm, een zeer korte bouwvorm en een laag gewicht. Tegelijkertijd zijn ze ongevoelig voor verontreinigingen en magnetische velden. De montage vindt zeer eenvoudig bij royale toleranties plaats, maar is mechanisch veilig – evenals de gegevensoverdracht via EnDat 2.2 met Functional Safety. Voor een betrouwbaar gebruik is een overbelastingsbeveiliging door een externe temperatuursensor mogelijk. Met de nieuwe varianten KCI 100 en KBI 100 kan er vanaf nu ook worden gekozen voor uitvoeringen met een holle as van 30 mm of 40 mm bij verder dezelfde apparaateigenschappen.

 

AMO WMRA: Secondary Encoder voor grote asdiameters

Een aanzienlijke verbetering van de absolute positienauwkeurigheid kunnen robotfabrikanten ook bereiken door het gebruik van extra, uiterst nauwkeurige hoekmeters op elke robotas. Secondary Encoders, die achter de tandwielkast zijn gemonteerd, registreren de werkelijke positie van elk robotscharnier. Voor deze toepassingen zijn modulaire oplossingen beschikbaar, zoals de hoekmeter WMRA van AMO. Door de modulaire opbouw met verdelingstrommel resp. meetring en aparte tastkop is het niet alleen geschikt voor grote asdiameters, maar ook voor moeilijke inbouwsituaties. De diameter van de meetring kan bij de WMRA van AMO naar wens worden geselecteerd.

 

HEIDENHAIN ECI 1119 PressFit en EQI 1131 PressFit:
Nieuwe inductieve roterende encoders voor automatiseerbare montage in kleine aandrijvingen

Met de nieuwe absolute roterende encoders ECI 1119 PressFit (singleturn) en EQI 1131 (multiturn) PressFit biedt HEIDENHAIN een ideale oplossing voor een snelle en veilige montage. De nieuwe roterende encoders zijn geschikt voor motoren met een flensgrootte van slechts 40 mm x 40 mm en een ashoogte van slechts 20 mm. Voor de montage wordt een tolerantiehuls in een boring in de motorbehuizing aangebracht. Vervolgens wordt de roterende encoder met zijn PressFit-flens stevig ingeperst en met slechts één centrale schroef met de aandrijfas van de klant verbonden. Dat bespaart niet alleen ruimte, maar maakt ook een geautomatiseerde apparaatmontage en een bewaking van het montageproces door middel van krachtmeting mogelijk.

 

HEIDENHAIN KCI 419 Dplus: de roterende encoder voor de lift van de toekomst

Voor de lifttechniek van de nabije toekomst zijn geen microschakelaars voor de remontgrendelingsbewaking meer nodig. Want de roterende encoder KCI 419 Dplus van HEIDENHAIN voor liften levert niet alleen positiewaarden als motorfeedback voor de liftregeling, maar ook aanvullende informatie: doordat de ankerschijf van de rem mechanisch met de KCI 419 Dplus wordt gekoppeld, kan de roterende encoder voor liften de remslag detecteren. Op basis van deze gegevens kan de volgelektronica de remstatus – gelicht of gesloten – en de slijtage van de rem afleiden. Door zijn directe nabijheid tot de motor en de remmen levert de roterende encoder voor liften KCI 419 Dplus ook relevante gegevens voor de temperatuurbewaking – wederom zonder extra sensoren. Met deze gegevens kunnen ook storingen worden geconstateerd. De bekabeling van het gehele systeem is aanzienlijk eenvoudiger, omdat alle parameters via een kabel met de puur seriële interface EnDat 2.2 worden overgedragen. Andere voordelen zijn de betere mogelijkheden voor Remote Monitoring en Predictive Maintenance. Daarmee biedt de KCI 419 Dplus meer beschikbaarheid en veiligheid en aanzienlijk verminderde inspanningen bij montage, bekabeling, afstelling en onderhoud van liftinstallaties.

 

MULTI-DOF TECHNOLOGY van HEIDENHAIN: tot 6 vrijheidsgraden vastleggen

Meetsystemen zoals de LIP 6000 Dplus of de GAP 1081, die niet alleen in de hoofdmeetrichting de positie bepalen maar ook veranderingen in andere vrijheidsgraden meten, zorgen voor een aanzienlijk hogere nauwkeurigheid van de meting. Want deze maken afwijkingen in andere meetrichtingen zichtbaar die van invloed zijn op het complete systeem en nu dankzij de MULTI-DOF TECHNOLOGY van HEIDENHAIN kunnen worden gecompenseerd. Bij de LIP 6000 Dplus bevinden zich twee aparte maatdragers op de verdelingsdrager. Hun verdelingen zijn diagonaal aangebracht met een hoek van +45° resp. -45°. Een speciale tastkop met één tastveld per maatdrager kan zo over de gehele meetlengte niet alleen de hoofdmeetrichting X, maar ook de nevenmeetrichting Y direct en uiterst nauwkeurig worden vastleggen. De beide gemeten positiewaarden worden via de EnDat 3-interface met slechts één kabel naar de besturing verzonden. Dat vermindert de montage-inspanningen en optimaliseert tegelijkertijd het dynamische gedrag van het bewegingssysteem. De GAP 1081 is het eerste afstandsmeetsysteem van HEIDENHAIN. Hij bepaalt de afstand tussen de gespiegelde meetliniaal en de tastkop. Daarmee is de GAP 1081 enerzijds geschikt voor eenvoudige positioneringstaken in verticale richting. In combinatie met een parallel gemonteerde lineaire encoder zoals de LIP 6000 Dplus kunnen echter ook continue metingen worden uitgevoerd. Hiervoor zijn er maximaal 3 m lange spiegellinialen beschikbaar. Door de plaatsing van twee tastkoppen op een spiegel registreert de GAP 1081 het neigen en kantelen van de desbetreffende as.

 

Positionerings- en aandrijftechnologie van ETEL: bewegingssystemen live beleven

Bezoekers van de virtuele beurs voor automatisering kunnen ook informatie krijgen over de positionerings- en aandrijftechniek van ETEL. Met de lineaire en koppelmotoren en de AccurET-controller introduceert ETEL zowel zeer nauwkeurige directe aandrijvingen voor bewegingen in het nanometerbereik als systemen met een hoog koppel voor industriële toepassingen. De bijzondere sterke punten van de high-end bewegingssystemen van ETEL zijn het arrèteringsvrije ontwerp, de optimale gelijkloop en de buitengewoon hoge regelkwaliteit. In combinatie met HEIDENHAIN-meetsystemen voor een hoge positioneringsnauwkeurigheid zoals bij de CHARON2 van ETEL leidt dit tot bewegingssystemen met excellente bidirectionele herhalingsnauwkeurigheid en een hoge dynamiek.

 

Van extra klein tot extra groot:
Meetsystemen voor comfort, precisie en veiligheid in de medische techniek

Meetsystemen van HEIDENHAIN en de merken AMO, NUMERIK JENA, RENCO en RSF bewijzen zich al lange tijd in medisch-technische toepassingen. Vooral de betrouwbaarheid en de storingsbestendigheid van de meetsystemen zijn belangrijke argumenten voor het gebruik in de zeer gespecialiseerde oplossingen voor diagnostiek, therapie of laboratorium, praktijken en ziekenhuizen. In toenemende mate speelt echter ook de nauwkeurigheid van de roterende encoders, hoekmeters en lineaire encoders een doorslaggevende rol, bijvoorbeeld voor het comfort van de patiënt en de veiligheid van toepassingen.

 

  • RENCO R35i en R35iL: de nieuwe generatie roterende encoders voor stappen- en BLDC-motoren

Op het gebied van laboratoriumautomatisering en bij de Liquid-Handling zorgen de roterende encoders R35i en R35iL van RENCO voor een hoge doorvoer en een betrouwbaar gebruik. De incrementele roterende encoders zonder eigen lagering maken een bijzonder nauwkeurige en snelle positionering van de stappen- en BLDC-motoren mogelijk op de vele as- en riemaandrijvingen van bloedtestautomaten. Met een resolutie tot 40.000 meetstappen per omwenteling zijn ze het ideale motorfeedbacksysteem in deze toepassingen. Voor krappe inbouwsituaties zoals in dialyseapparaten en bloed- of doseerpompen biedt de RENCO R35iL een hoogte van slechts 8,6 mm. Dit maakt hem tot een van de slankste roterende encoders die momenteel op de markt worden aangeboden. Toch is de montage – net als bij de R35i – ook onder deze uitdagende inbouwomstandigheden heel eenvoudig. Het praktische zelfcentreermechanisme van de roterende encoders van RENCO zorgt voor een snelle en exacte uitlijning op de motoras. Met behulp van het testapparaat PWT 101 en de geïntegreerde aanbouwwizard kan de correcte montage zeer eenvoudig aan de hand van een stoplichtindicatie worden gecontroleerd.

 

  • Meetsystemen van AMO: nieuwe ontwerpmogelijkheden voor grote medische apparatuur

Voor grote medische apparaten is het van essentieel belang dat er een duurzame, veilige en betrouwbare werking is, gezien de waardevolle investering. Op het gebied van meettechniek voldoen de systeemoplossingen van AMO met hun contactloze en slijtagevrije inductieve meetprincipe optimaal aan deze voorwaarde. Bovendien zijn ze ongevoelig voor verontreinigingen en ook bij magneetvelden zeer robuust. Ze zijn zowel beschikbaar voor lineaire als voor roterende assen en zijn met name geschikt voor grote meetlengten. Voor toepassingen zoals in een computertomograaf kunnen AMO-meetsystemen in absolute of incrementele uitvoering in klantspecifieke diameters tot meerdere meters worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er ook speciale oplossingen beschikbaar voor gebruik bij hoogenergetische bestralingstypen. De aftasting van de maatdrager kan radiaal met een aan de binnen- of buitenzijde gemonteerde tastkop en axiaal met een aan de zijkant gemonteerde tastkop worden uitgevoerd. Daarmee biedt AMO de constructeur tot nu toe ongekende mogelijkheden voor de rangschikking van de meettechniek.

 

  • HEIDENHAIN LIC 4100: snel en schokvrij positioneren bij High Content Screening

Voor lineaire assen in toepassingen die meetstappen tot omlaag in het nanometer-bereik en tegelijkertijd een hoge dynamiek voor een maximale doorvoer verlangen, voldoet de open lineaire encoder LIC 4100 van HEIDENHAIN aan alle voorwaarden. In dergelijke uitermate geautomatiseerde microscopische toepassingen zoals de in-vitro-diagnostiek en hier in het bijzonder de High Content Screening bieden de lineaire encoders LIC 4100 de voorwaarden voor scherpe en gedetailleerde beeldgegevens voor een foutloze interpretatie. Het absolute meetprincipe van de LIC 4100 van HEIDENHAIN voert de positiewaarde bovendien direct na het inschakelen uit en heeft geen referentieverplaatsing nodig. Daarmee zorgt de absolute meettechniek voor een hoge procesveiligheid in de vaak complexe en lange autonoom lopende analyseprocessen. De bijzondere signaalverwerking met de HEIDENHAIN Signal-Processing-ASIC HSP 1.0 zorgt voor optimale betrouwbaarheid. Daardoor heeft vervuiling van de maatdrager geen invloed op het meetresultaat. De optie Functional Safety biedt verdere toepassingsmogelijkheden.

 

Contactpersoon – Presse

Uli Poestgens

Marketing Communications

+49 8669 31-3952

presse@heidenhain.de
Contactpersoon – Presse

Frank Muthmann

Marketing Communications

+49 8669 31-2188

presse@heidenhain.de