Tips en tricks van de service afdeling van HEIDENHAIN

Hebt u vragen over onderwerpen die betrekking hebben op onze klantenservice? 

In deze rubriek vindt u regelmatig nuttige informatie die u snel verder helpt bij uw dagelijkse werkzaamheden.

ESD-bescherming bij retourzendingen – schade voorkomen

Een apparaat is defect en u stuurt het terug naar de HEIDENHAIN-service. Zo ver, zo goed en vanwege de bijbehorende inspanningen al vervelend genoeg. Maar voer bij het verpakken en verzenden nog een klein beetje extra werk uit en zorg ervoor dat apparaten die ter reparatie naar ons worden gestuurd de juiste ESD-bescherming krijgen. Daarom willen wij u in deze uitgave van Service News een paar tips geven voor de juiste omgang met en verpakking van elektronische onderdelen en apparaten. 

Om te voorkomen dat een elektronisch onderdeel of apparaat tijdens demontage en transport verder beschadigd raakt door elektrische ontlading, moet u zich houden aan enkele basisregels en voorzorgsmaatregelen volgens IEC 61340-5-1, IEC 61340-5-2 en IEC 61340-4-1:

 1. Ga er altijd van uit dat alle elektronische componenten en modules gevaar lopen door elektrostatische ontlading (ESD). Een mens neemt ontladingen pas vanaf een oplading van ca. 3000 volt waar. Gevoelige elektronica kan echter al bij aanzienlijk lagere spanningen beschadigd raken.
 2. Bewaar en transporteer ESD-gevoelige componenten in ESD-beschermcontainers. Optimaal is de originele verpakking van het apparaat of – als u de HEIDENHAIN Service Exchange  gebruikt – de verpakking van het ruilapparaat. Vermijd in ieder geval kunststoffen met een hoge opladingsgraad zoals
  • Gewone folie en luchtkussenfolie
  • Traditioneel vulmateriaal van piepschuim
  • Traditioneel synthetische vezelstof
 3. Stel bij hantering de juiste aarding van de werkplek (bijv. gereedschap, werktafel, verpakking) en van de persoon veilig. 
Een geschikte werkplek toont de afbeelding
 1. Armband met 1 MOhm-aardingskabel voor aarding van personen
 2. Geaarde aansluitmogelijkheid voor armbanden, vloermatten, tafelmatten, enz. voor potentiaalvereffening
 3. Dissipatieve schoenen
 4. Dissipatieve bodem of vloermat

4. Controleer regelmatig de werking van het ESD-beschermingssysteem en neem daarbij de nationale veiligheidsvoorschriften in acht

Bij alle vragen over de verpakking van uw HEIDENHAIN-apparatuur voor retourzending kunt u altijd terecht bij de klantenservice van HEIDENHAIN  of uw bevoegde HEIDENHAIN-vertegenwoordiging.

HEIDENHAIN Service News

Onze nieuwsbrief HEIDENHAIN Service News, houdt u op de hoogte over de HEIDENHAIN Service afdeling.

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang informatie en updates.