Tips en tricks van de service afdeling van HEIDENHAIN

Hebt u vragen over onderwerpen die betrekking hebben op onze klantenservice? 

In deze rubriek vindt u regelmatig nuttige informatie die u snel verder helpt bij uw dagelijkse werkzaamheden.

IO-Link-master aansluiten

HEIDENHAIN-besturingen bieden talrijke mogelijkheden om automatiseringsoplossingen te koppelen en te besturen. Via de veldbus-interface PROFINET-IO kunnen de besturingen via een IO-Link-master ook IO-Link-sensoren en -actuatoren met acyclische communicatie aanspreken. Hiervoor zijn echter aanpassingen van de besturing aan de specifieke eigenschappen van de gebruikte IO-Link-master nodig. De HEIDENHAIN-service helpt daarbij.

O-Link is een wereldwijd gestandaardiseerde technologie om met sensoren en actuatoren te communiceren. De voordelen zijn een eenvoudige, uniforme bedrading, de doorlopende communicatie tussen sensoren resp. actuatoren en de besturing en de doorlopende diagnose-informatie tot op het sensor- of actuatorniveau.

De cyclische communicatie van actuele procesgegevens (schakelsignalen, analoge waarden etc.) werkt ook bij veldbusdeelnemers zoals PROFINET-apparaten probleemloos. De cyclische gegevens van het PROFINET-datawoord worden zoals gebruikelijk in IOconfig weergegeven en gebruikt. Daarentegen is de acyclische communicatie complexer. Deze hangt af van de specifieke eigenschappen van de gebruikte IO-Link-master. De acyclische communicatie behandelt apparaatgegevens (parameters, identificatiegegevens en diagnose-informatie) en gebeurtenissen (foutmeldingen en waarschuwingen) die in het IO-Link-apparaat worden gelezen en geschreven.

NC-besturingen van HEIDENHAIN bieden geen eigen IO-Link-master aan. IO-Link-masters kunnen echter via de veldbusinterface PROFINET-IO worden aangesloten. Om de IO-Link-apparaten door de NC-besturing met cyclische communicatie aan te spreken, moet de documentatie van het apparatennetwerk op elkaar worden afgestemd en in de NC-besturing worden afgebeeld.

De vloed van IO-Link-masters met deels wisselende eigenschappen in apparaatseries en bij firmware-sprongen kan vanwege de mogelijke apparaatcombinaties zeer omslachtig zijn. Dat vereist een grondige kennis van de geheugenbezetting van IO-Link-sensoren resp. -actuatoren en IO-Link-master. Daarom biedt de HEIDENHAIN-service u ondersteuning bij de inbedrijfstelling en tijdens het gebruik van dergelijke configuraties.

U krijgt een direct inzetbare IOconfig-bibliotheek. Deze bibliotheek behandelt zowel cyclische als acyclische gegevensuitwisseling. U hoeft geen bronnen beschikbaar te stellen voor het zoeken en de functie-koppeling van de geselecteerde IO-Link-Masters met een NC-besturing van HEIDENHAIN.

Uw voordelen op een rij:

  • Geen integratie in interne hardwarestructuren van de IO-Link-master en de IO-Link-specificaties
  • Parametrisering en beveiliging van alle parameters via de IO-Link-plugin in IOconfig
  • Mogelijkheid om tijdens de looptijd apparaatgegevens te wijzigen of op gebeurtenissen te reageren
  • Kant-en-klaar geconfigureerde hardwareopbouw van de IO-Link-master als IOconfig-bibliotheek

Om een offerte te kunnen maken, hebben we uitgebreide informatie nodig over de IO-Link-master, die u gemakkelijk aan ons kunt doorgeven via een onlineformulier. De link naar het formulier ontvangt u bij uw aanvraag. Bovendien is het noodzakelijk dat u ons de te koppelen IO-Link-master tijdelijk ter beschikking stelt.

Hebt u, bijvoorbeeld als machinefabrikant of automatiseringspartner, meer informatie nodig of wilt u weten hoe wij u met uw specifieke koppeling kunnen helpen? Neem dan gewoon contact met ons:

+32 54 51 52 10
service@heidenhain.be

Als gebruiker van een machine met HEIDENHAIN-besturing wendt u zich eerst tot uw machinefabrikant.

Contactpersoon – Service

Service-ondersteuning

+32 54 51 52 10

service@heidenhain.be
Contactpersoon – Verkoop

Afdeling verkoop

+32 54 34 31 58

sales@heidenhain.be

HEIDENHAIN Service News

Onze nieuwsbrief HEIDENHAIN Service News, houdt u op de hoogte over de HEIDENHAIN Service afdeling.

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang informatie en updates.