Tips en tricks van de service afdeling van HEIDENHAIN

Hebt u vragen over onderwerpen die betrekking hebben op onze klantenservice? 

In deze rubriek vindt u regelmatig nuttige informatie die u snel verder helpt bij uw dagelijkse werkzaamheden.

Retrofit – beproefd gebruik en opwaardering met iets nieuws

Doorgaans leveren toeleveranciers van de auto-industrie de grote autofabrikanten onderdelen of voeren, zoals Hermesmeyer & Greweling, loonwerk uit voor de gereedschaps- en matrijzenbouw. Bij de aanschaf van machines draait Hermesmeyer & Greweling de rollen echter om. De specialist op het gebied van NC-frees- en draaibewerkingen koopt gebruikte machines uit de auto-industrie en bouwt deze met ondersteuning van HEIDENHAIN voor zijn doeleinden om.

20 jaar deden vier portaalfreesmachines van Droop+Rein hun werk bij Daimler. Daarna behoorden ze daar tot het oude ijzer. Echter niet voor Hermesmeyer & Greweling. De toeleverancier van de auto-industrie haalde de betrouwbare en robuuste machines naar zijn bedrijf in Marienfeld in Oost-Westfalen om ze aan een grondige retrofit te onderwerpen.

De mechanische ombouw wordt uitgevoerd door de technici van Hermesmeyer & Greweling zelf. Hiertoe behoort onder andere de wissel van een kogelschroefdraad- naar een tandheugelaandrijving op de X-as. Dit omvat ook de installatie van een dubbel zo grote tafel van nu 6 m x 2,5 m in plaats van eerder 3 m x 2,5 m. Op de twee gekoppelde tafels kunnen pallets of speciale bankschroeven voor het spannen van de werkstukken gemakkelijk met behulp van klemmen worden gemonteerd.

De elektrische installatie van de machines wordt door HEIDENHAIN-retrofitpartner M&S Maschinen- und Elektronikvertriebs GmbH voor de overtuigde TNC-gebruikers omgebouwd. Zo zal een TNC 640 voortaan alle functies overnemen waarvoor tot nu toe een pakket van Siemens SPS S5 voor de machinelogica, Bosch CC200 als CNC-besturing en een tussengeschakelde pc nodig was. Bovendien zal de HEIDENHAIN TNC 640 een moderne koudwaterinstallatie voor het op temperatuur brengen van machine en schakelkast zeer nauwkeurig en temperatuurstabiel besturen.

Momenteel loopt de retrofit op volle toeren – overigens een van de eerste aanpassingen van een zo grote en complexe machine op een TNC 640. Het verdere verloop van de retrofit zullen wij nauwgezet volgen en daarover verslag uitbrengen in een uitgebreide gebruikersreportage.

HEIDENHAIN Service News

Onze nieuwsbrief HEIDENHAIN Service News, houdt u op de hoogte over de HEIDENHAIN Service afdeling.

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang informatie en updates.