Meetinstrumenten voor de lift van de toekomst:
KCI 419 Dplus en LINA 200

In de nabije toekomst heeft de kabelgebonden lifttechnologie geen microschakelaars meer nodig voor de bewaking voor de remontgrendelingsbewaking.  Dat komt omdat de nieuwe HEIDENHAIN roterende encoder KCI 419 voor liften zowel positieterugkoppeling voor de besturing van de liftmotor als aanvullende gegevens voor de rembewaking levert.

In de toekomst zullen liften zelfs zonder kabel werken. Ook hiervoor presenteert HEIDENHAIN  een encoderoplossing:
de absolute lineaire encoder LINA 200.

Roterende encoder voor liften KCI 419 Dplus 
Tweedimensionaal is achterhaald

KCI 419 Dplus: positie- en rembewaking

De KCI 419 Dplus inductieve roterende encoder voor liften levert veel meer dan alleen positieterugkoppeling voor aandrijfregeling van kabelliften. Hij kan bovendien de remslag detecteren zonder extra microschakelaars en de remtemperatuur meten. De KCI 419 Dplus is daarom optimaal geschikt voor rembewaking. De EnDat-interface levert de diagnosegegevens aan volgelektronica, die daaruit de remstatus (geventileerd of gesloten) en de mate van remslijtage kan afleiden.

Daarmee biedt de KCI 419 Dplus meer beschikbaarheid en veiligheid, en aanzienlijk verminderde inspanningen bij montage, bekabeling, afstelling en onderhoud. Geïntegreerd in één apparaat zijn:

  • Motorbesturing
  • Remontgrendelingsbewaking
  • Slijtage-indicator
  • Temperatuurmonitoring
  • Online zelfdiagnose
  • Digitale gegevensoverdracht

Dankzij de directe nabijheid van de motor en remlevert KCI 419 roterende encoder voor liften relevante temperatuurbewakingsgegevens zonder dat er extra sensoren nodig zijn. Deze temperatuurgegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om de aanwezigheid van storingen af te leiden.

Omdat al deze parameters met één kabel worden verzonden via de seriële digitale EnDat 2.2 interface, wordt de totale systeembekabeling sterk vereenvoudigd. Andere voordelen zijn de verbeterde mogelijkheden voor Remote Monitoring en Predictive Maintenance.

Naast deze volledig nieuwe innovaties beschikt de KCI 419 Dplus ook overle sterke punten van klassieke roterende encoders van HEIDENHAIN. De inductieve scanmethode is robuust, zeer ongevoelig voor vervuiling en trillingen en staat bekend om zijn hoge bedrijfszekerheid.

LINA 200: de absolute lineare encoder voor de kabelloze lift van de toekomst

Stelt u zich een liftcabine voor die niet door kabels wordt getrokken en zowel verticaal als horizontaal kan bewegen HEIDENHAIN biedt de encodertechnologie die dit mogelijk maakt: de LINA 200 absolute inductieve lineaire encoder. Het bestaat uit twee sporen met verschillende signaalperioden, waaruit vervolgens de absolute positiewaarde wordt berekend.

Een bijzonder kenmerk van de liniaal is dat de beide sporen zich niet in één vlak bevinden, maar tegenover elkaar liggen. Het daarvoor gerealiseerde u-vormige liniaalontwerp maakt niet alleen het aftasten van de liniaal aan beide kanten mogelijk. De dubbelwandige uitvoering beschermt ook de liniaal en de aftasting tegen mechanische en elektromagnetische invloeden. Bovendien realiseert dit type constructie een laag gewicht bij maximale stijfheid.

Daarmee levert LINA 200 niet alleen betrouwbaar uiterst nauwkeurige positiesignalen voor de aandrijfregeling van de kabelloze lift. Hij biedt ook voldoende toleranties voor een praktijkgericht montageconcept in de liftschacht  om bewegingen van het gebouw te compenseren. Bij een langzame rit en bij accelereren na en het afremmen voor een stop zorgt de hoge resolutie van de positiewaarden van 18 bits bij een meetlengte van ca. 600 mm voor een zeer aangename, zachte beweging.

Veilige gegevensoverdracht via EnDat voor hoge dynamische prestaties en reiscomfort

De signalen van de aftastkoppen van de LINA 200 zijn zo stabiel en zo reproduceerbaar dat de diagnostische waarden voor signaalkwaliteit die zijn gedefinieerd in het EnDat-protocol ook informatie kunnen opleveren over de vraag of de geleiderails binnen de tolerantie vallen. De LINA 200 dient dus niet alleen als lineaire encoder, maar levert ook gegevens voor continue diagnose en conditiebewaking van het grotere mechanische systeem. Hierdoor kunnen afwijkingen tijdens bedrijf worden gedetecteerd.

De zeer nauwkeurige positiewaarden worden volledig digitaal via de EnDat 2.2 interface naar de volgelektronica verzonden. In deze applicatie biedt EnDat 2.2 echter nog een ander belangrijk en veiligheidsrelevant voordeel: in de omgeving van lineaire motoren ontstaan meestal sterke elektromagnetische stoorvelden. De EnDat 2.2-interface heeft een hoge elektromagnetische compatibiliteit en garandeert, in tegenstelling tot gebruikelijke gegevensoverdracht met analoge signalen, een veilige gegevensoverdracht ook in deze omgeving.

AMO WMKA: schakelen tussen verticale en horizontale verplaatsing

In de kabelloze liften van de toekomst wordt de richtingsverandering van verticaal naar horizontaal uitgevoerd in de liftschacht via draaikoppelingen, die worden aangedreven door krachtige torque motoren.. De positiegegevens die nodig zijn voor de besturing van deze motoren worden geleverd door modulaire hoekmeetsystemen zoals de AMO WMK. Als alternatief kunnen hier ook open lineaire encoders zoals de serie HEIDENHAIN LIC worden gebruikt.